Битката за Шанхай


Категория на документа: История


Тъй като изглеждало че Америка има желание да се конфронтира с Япония, британският представител предложил да се затвори делото в Обществото на народите и да се свика среща на държавите от договора на деветте сили.

Тъй като този договор бил подписан в резултат на Морската конференция във Вашингтон през 1922 г., свикването на конференцията автоматично въвлича САЩ в усилията да се възпре японската агресия.

Американската ангажираност донесла много надежди на китайския народ.

На 3 ноември конференцията отново заседава, тъкмо по това време китайските войници правели последни отчаяни опити да задържат врага и се надявали че западните сили ще спасят Китай от разгром. Япония отказала участие в конференцията два пъти и нямала представител на място. Тъй като САЩ официално се придържали към линията на изолационизъм никакви по-важни решения не биват взети на този ден. На 24 ноември конференцията бива закрита без да вземе никакви решения, ограничаващи или спиращи японската агресия в Китай. В своя доклад Кай-Ши записал че по време на цялата шанхайска операция военната стратегия била изместена от политическата. Националната трагедия се състояла в това че политическата стратегия, включваща надеждите за чужда намеса, принудила войската да прави неоправдани жертви в Шанхай, което довело до унищожението и.

Той записва още че заради факта че Китай е слаб се е наложило да бъде показан на света бойния капацитет на китайската армия на цената на огромни жертви. В края на битката, макар че стотици хиляди китайски войници загиват само за да бъде показано че Китай бил готово на жертви за една евентуална западна интервенция, която така и не се сбъднала.

Последици

В дългосрочен план битката за Шанхай оставила достатъчно време на китайското правителство да премести жизненоважния си индустриален капацитет на запад към Вухан и Сиан, после в Чонкин - военновременната столица. Всичко това ставало под интензивните японски бомбардировки.

Много заводи биват разрушени до основи и изгубили всякаква производителност. От 1200 завода и работилници, само около 10 % напуснали Шанхай. Въпреки това те се превърнали в ядрото на китайската военна промишленост, особено в дните когато цялото китайско крайбрежие било блокирано и пътят от Бирма - затворен. Освен това Чан Кай-Ши успял да насочи японските атаки в посока изток-запад, като по този начин предотвратил японско настъпление в централната част на страната. В резултат, битката за Вухан се забавила с повече от година - време през което китайското правителство си отдъхва, войската завзема отново някои позиции и повече материали и машини биват транспортирани до Чонкин. Китасйката стратегия "пространство за време" се оказала все пак успешна.

Битката за Шанхай представлява военна загуба, но връхна точка в китайския национализъм. Започването на истинска война означавало че Китай нямало да стои докато Япония завладявала парче по парче неговите земи. Също станало ясно че Китай нямал намерение да се предаде, дори и изправен пред пълна разруха. Решенията на Чан Кай-Ши обаче лишават Нанкин от защита дори за 2 седмици.

По време на битката обаче за първи път провинциалните армии съдействали напълно с централното командване. Преди няколко години Чан и Ли Зонгрен били смъртни врагове в гражданската война, борейки се за надмощие в страната. Национализмът успял да ги обедини срещу общия враг и те успели да направят така че Шанхай да не падне за три дни, нито Китай за три месеца, както по-рано обявяват японците. Това повдига морала на китайската армия, която през това време изпитвала тежки поражения. Освен това, може би заради ожесточената съпротива в Шанхай, по-късно японските войници извършват клането в Нанкин. Макар на огромна цена, Китай показал на света че има намерение да води война до последния човек.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

1. http://forum.boinaslava.net/forum.php
2. http://chitanka.info/text/21280/7
3. http://china.edax.org/?p=679

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Битката за Шанхай 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.