Филип II - велик владетел и реформатор


Категория на документа: История


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
ФИЛОСОФСКО - ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
КАТЕДРА "ОБЩА ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ"

КУРСОВА РАБОТА

на тема:

ФИЛИП ІІ - ВЕЛИК ВЛАДЕТЕЛ И РЕФОРМАТОР

по дисциплина:
ДРЕВНА МАКЕДОНИЯ В
ЕЛИНИСТИЧЕСКАТА ЕПОХА

Тодор Йорданов Тодоров
Фак. № 1309877002
Българската история в балкански
и европейски контекст

/специалисти/

ПЛОВДИВ, 2013 ГОДИНА
СЪДЪРЖАНИЕ

ВЪВЕДЕНИЕ ..................................................................................................стр.3

ФИЛИП ІІ .......................................................................................................стр.4

КРАЯТ НА ЕДИН ДОБЪР ВЛАДЕТЕЛ И ПЪЛКОВОДЕЦ ...................... стр. 6

СПОМЕНЪТ ЗА ЕДИН ВЕЛИК ВЛАДЕТЕЛ ........................................... стр. 6

БИБЛИОГРАФИЯ ...................................................................................... стр. 7

ПРИЛОЖЕНИЯ ......................................................................................... стр. 8

ВЪВЕДЕНИЕ

В историята на стария свят има много личности, оставили отпечатък върху историческото развитие на дадена държава, област, нация. Прегледа на събитията от онези далечни векове, издига на историческата сцена владетели, които дълги години биват символ на величие, просперитет и могъщество. Владетели, които оставят сериозни следи в световната история и дали своя принос за издигането на редица държави като водещи военни сили.

Изучавайки история на стария свят, всеки млад учен проследява развитието на редица държави, постигнали сериозна военна мощ и завоювали големи територии. Сред тези държави се откроява Македонското царство, чието развитие безспорно може да се начертае по една крива, символизираща възходите и паденията му. Като върхов момент от историята на Македонското царство, безспроно можем да посочим управлението на Филип ІІ (359 - 336 г. пр. н. е.). С него се свързва процесът на стабилизация, реформена дейност и прекратяване на междуособните борби.

Проследяването на неговото управление дава един нов поглед към развитието на това царство и хвърля светлина върху промените в редица структури на държавата, най - сериозната сред които е войската. Всеизвестно на всички истоици е, че войската векове наред е била източник на защита от нападения, жива сила запращана по врага, както и източник на плячка. В хода на своето управление, Филип ІІ осъществява едни мащабни по действие реформи, довели до въздигането на разкъсваното доскоро от вътрешни борби Македонско царство.

ФИЛИП ІІ

Филип ІІ е сочен за един от най - забележителните владетели на Македония. Баща е на Александър ІІІ Македонски и на Филип ІІІ Аридей. Роден е в Пела, син на Аминта ІІІ. Има двама по - големи братя - Александър ІІ и Пердика ІІІ. Като млад Филип бил дълго време заложник в Тива в дома на видния тиванец Епаминонд. Това разбира се имало своята полза, понеже домакинът заемал важни постове в гръцкия свят, което позволило на Филип да изучи в подробности живота, политиката и военното дело в Гърция, което по - късно влиза в употреба при управлението му.

След смъртта на братята си, през 359 г. пр. н. е.,Филип ІІ се завръща в Македония и става регент на малолетния си племенник Аминта ІV. Още същата година се обявява за владетел на Македония. Той слага началото на една водеща военна сила, провежда редица реформи и постига завидни резултати за сравнително кратък период. При него се наблюдава стабилизация на държавата и край на междуособните борби.

УПРАВЛЕНИЕ И РЕФОРМИ НА ФИЛИП ІІСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Филип II - велик владетел и реформатор 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.