Филип II - велик владетел и реформатор


Категория на документа: ИсторияПо данни от гръцката историография разбираме, че Филип ІІ бил добър военачалник, добър политик и държавник. Амбициозен, Филип не се спирал пред нищо по пътя си към славата. Постепено под негово управление Македония достига висотата на най - силната държава на Балканския полуостров.

Филип ІІ виждал нуждата от сериозни действия за подобряване на положението в страната и за издигането на авторитета ѝ. По тази причина той предприел редица реформи. Първите от тях били в административно отношение, като с тях владетелят поделял държавата на окръзи. Всеки окръг имал задача при нужда да предостави войска в подкрепа на царската. Филип сечал също така монети (Виж прил. № 1), които окачествявали доброто и върхово развитие на държавата при неговото управление.

Всеизвестно е, че само войните и завоевателните кампании могат да доведат до съществено разширение на територията на една държава в онези далечни векове. По тази причина, Филип се осланял сериозно на армията си, която обаче реформирал и създал една нова и по - силна македонска армия, включваща наемници, наборници от опълчението, както и окръжни войски. Чрез добре премислена стратегия, Филип превърнал войската си в една мощна и добре обучена военизирана сила. Поделил сухопътните си войски на три вида, като за базис използвал познанията си от гръцкия свят. Филип въвел нов боен строй, нови бойни формации и създал нови войскови структури. Създал т.нар. македонска фаланга, съставена от тежко въоръжени войници, набряващи няколко хиляди. Броят на редовете във фалангата се менял според тактическите нужди, което позволявало в даден момент сериозен удар от 16 до 24 редици войни, въоръжени с копия с различна дължина, т. нар. сариси. Така пробивната сила на войската нараствала неимоверни.

Филип ІІ не пропуснал е реорганизацията на конницата, чиято главна ударна сила вече била тежката конница. Владетелят въвел и постоянната войска, заменяща доскоро съществувалата наборна армия, което било значителен плюс за премахването на разпокъсаността във войската и за воюването с опитни мъже. Съчетаването на определени войскови структури донесло редица териториални придобивки на Филип ІІ и увеличило териториалния обхват на Македония (Виж прил. № 2).

Не по - слаба била финансовата му политика. Действайки в конкретни сфери, Филип ІІ съумял да натрупа сериозен финансов ресурс, което позволило финансирането на неговите завоевателни кампании. В хода на своите действия, Филип поел към сериозни външнополитически акции и се намесил активно в Свещената война (356 - 346 г. пр. н. е.). В процеса на военните си завоевания, Филип покорил редица племена, територии, пристанища и т.н. Сключил прочутия Филократов мир, който донесъл така желаното признание на новите териториални придобивки на Македония и осъществил господството ѝ над редица от северните гръцки райони. Поетапно Филип поел и към Тракия, където не срещнал кой знае каква съпротива срещу войските си и завладял и тези територии.

Тази мащабна военна акция обаче пробудила недоволството в Гърция и Атина и Тива сформирали съюз за борба с македонския владетел. Така избухнала нова война, при което Филип по най - бързия възможен начин се завърнал в Гърция и разгромил с невиждана бързина новата коалиция. Това се случило край Херонея през 338 г. пр. н. е. След тази битка, той обаче не продължил военните се походи, а потърсил мир, който да бъде изгоден и за двете страни. Това разбира се имало конкретна цел, понеже като добър дипломат, Филип ІІ осъзнавал каква опасност ще бъде за него да си навлече гнева на толкова много владетели и да си създаде силни влагове. Филип наложил Македония като гръцки хегемон. След битката при Херония, гърците практически нямали шанс освен да признаят владението на Филип над гръцките земи. Той вече бил доказал военната си мощ.Филип обаче като умел държавник не окупирал гръцките полиси, а запазил тяхната самостоятелност. Това демонстрирало добрата му воля и неговата добра политика.

КРАЯТ НА ЕДИН ДОБЪР ВЛАДЕТЕЛ И ПЪЛКОВОДЕЦ

Филип ІІ така и не успял да осъществи докрай грандиозните си планове, понеже както при всеки друг владетел, така и при него смъртта дошла неочаквана. През 336 г. пр. н. е. на сватбеното тържество на дъщеря си, Филип бил убит. Противоречиви са сведенията за това дали е имало заговор срещу него или завистта на някого е допринесла за трагичния му край. Една от версиите е за поръчково убийство от страна на персите, които били видимо недоволни и се чувствали заплашени от Филип ІІ. Според друга версия обаче, това убийство било поръчано от бившата му съпруга Олимпия и синът му Александър. Това обаче остава загадка.

Гръцкият свят бил изненадан при вестта за убийството на Филип ІІ. Никой дори не предполагал, че този силен владетел ще намери смъртта си по този начин, а не на бойното поле. С цел да избегнат поредни вътрешни борби, македонците бързо издигнали на трона сина на Филип Александър, под името Александър ІІІ.

СПОМЕНЪТ ЗА ЕДИН ВЕЛИК ВЛАДЕТЕЛ

Няма как да се забравят подвизите и приносът на Филип ІІ за развитието на Македонското царство и издигането му до невъобразими допреди това висоти. Вниквайки в политиката и действията на владетеля, неминуемо откриваме добре премислените ходове, добрата стратегическа подготовка, както и величието на образа му. Няма спор, че налагането на македонското царство като най - силно на балканите поражда възхищение както у съвременниците на Филип, така и у нас днес. Искрата на огъня, който Филип разпалва никога няма да угасне и ще блести в историята на Стария свят.

БИБЛИОГРАФИЯ
* Попов, Вл. - История на Стария свят, изд. Абагар, Велико Търново, 2008 г.
* http://bg.wikipedia.org
* http://trakite.info

СРЕБЪРНА ТЕТРАДРАХМА НА ФИЛИП ІІ МАКЕДОНСКИ

ПРИЛОЖЕНИЕ № 1

ПРИЛОЖЕНИЕ № 2
МАКЕДОНИЯ ПРИ ФИЛИП ІІ

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Филип II - велик владетел и реформатор 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.