Календар и хронология


Категория на документа: История


Император Август осъзнал нуждата от нова реформа и я направил през 86 г. пр. н. е. Шестия месец бил прекръстен на Август, в чест на императора.

Въпреки многобройните изчисления и реформи, юлианската година е по-голяма от тропичната с 11 минути и 14 секунди. В рамките на 128 г. се натрупва грешка равна на цяло денонощие. Поради натрупалата се грешка, равна на цяло денонощие, след време пролетното равноденствие спряло да съвпада с календарното.

През 325г. от н. е., е свикан Никейския събор, на който се приема, че целият християнски свят от този момент ще използва Юлианския календар.

През XVI в. Византийския учен Никифор Григора осъзнава проблемът с календара и го излага, но не император Андроник II отклонява молбата за реформа

На 24 февруари 1582г. римският папа Григорий XIII дава разпоредба датите да бъдат преместени с десет дни напред. В Юлианският календар, на всеки 400 години се полагат 100 високосни. Според новия Григориански календар, годината е високосна, ако нейното число на стотиците се дели на 4 и е без остатък.

Григорианскиат календар не получава бързо разпространение, тъй като сред хората настъпва объркване, не го приемат, тъй като губят дни от живота си, макар и само виртуални. Този календар не се приема едновременно в Европа. Той е наложен от папа Григорий XIII в страните под негова власт.

Макар да е създаден доста по-късно от Юлианския календар, Григорианският календар също не е точен. Той е малко по-дълъг от реалното време на обикаляне на Земята около Слънцето. Ако периодът се запази през вековете, около 3 000-година ще трябва да се отнеме още един ден.

Без календар, животът ни ще е много различен. В него ще настъпи истински хаос. Няма да можем да организираме дните си, да празнуваме празниците си, както и да отчитаме годините си. Неща, които в момента определят ежедневието ни. Още в Древността хората са считали за необходимо да измерват времето и са го осъществявали чрез наблюдения над различни природни явления. С напредване на времето и с развиване на човечеството, календарът се усъвършенства и достига до нас в днешният си вид. Макар да е малко неточен, животът ни без него със сигурност нямаше да е същият.

Използвани източници:

http://donkov.hit.bg/Calendar.htm

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Календар и хронология 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.