Краят на династията Романови и мястото на България в мистерията


Категория на документа: ИсторияЮридически факултет

Курсова работа по История на Русия

на тема:

Краят на династията Романови и мястото на България в мистерията

Изготвил: Марина Димитрова Вукова
Специалност: Международни отношения - 3 курс
Факултетен номер: 11361

Научни ръководители:
Гл. ас. Дарина Григорова

гр.София
2014 г.

Съдържание:

1.Увод
2.Кратка предистория
3.Преход - Фигурата на Николай II и решението на болшевиките за заточението на него и семейството му
4.Изложение

♦ Разстрелът и намирането на останките през 1991г.

♦ Хипотезите

♦ Мястото на България в загатката
5.Заключение
6.Библиография

Увод:

Великата династия Романови, владяла руската държава повече от 300 г. и предопределила превръщането й от княжество в могъща империя и важен фактор на световната политическа сцена, безспорно винаги е била обект на огромен интерес от страна на редица историци, изследователи и хроникьори. Но съдбата на членовете на последното царско семейство до ден днешен продължава да запленява с мистиката си, да вълнува умовете на хиляди хора по света. Може би причината за това се крие в страстта ни към загадките, която подтикна и мен да избера именно тази тема, отразяваща едно от най-бележитите събития, не само на десетилетието, а може би в руската история за целия XX-ти век.В тази работа ще бъде направен опит да се разграничат факти от фикция, доказателства от художествени разкази, макар по разглеждания въпрос да преобладават догатките, а неяснотата да доминира сигурните заключения.

Кратка предистория:

Фамилията Романови управлява в Царство Русия и Руската империя от 14 март 1613 (по времето на Михаил Романов) до 17 юли 1918, когато болшевиките избиват целия род на последния руски император Николай II, за да се унищожи символът, за да не може да се възстанови при неблагоприятен развой на Октомврийската революция руското самодържавие.

Легендарен е произходът на кръвната линия на династията и според двете водещи версии идва или от Тевтонския орден в Прусия от началото на XIV век, или от Новгородските граждани Романовци.

Първите достоверни исторически сведения свързват Романови с Андрей Кобила - болярин в двора на московския княз Иван Калита. Възходът на рода към властта в страната тръгва от брака на Анастасия Романовна с Иван Грозни, сключен по настояване на бабата на младия цар- Анна Якшич.

Първият Романов, провъзгласен за цар е Михаил, а след него за трети всеруски (московски) патриарх под името Филарет също е избран представител на династията, което спомага императорската фамилията да се свързва в исторически контекст с излизането на страната от т. нар. "смутно време".Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Краят на династията Романови и мястото на България в мистерията 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.