Културно-историческо наследство на град Пловдив


Категория на документа: История


V. КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ..................................................................стр. 35
1. Драматичен театър -Пловдив...............................................................стр. 35
2. Държавен куклен Театър - Пловдив....................................................стр. 36
3. Оперно - филхармонично дружество...................................................стр. 36
4. АМТИИ - Пловдив................................................................................стр. 37
5. Народна библиотека "Иван Вазов"......................................................стр. 38
Заключение.................................................................................................стр. 40
Използвана литература..............................................................................стр. 41

УВОД

България се намира на призовото трето място по културно-историческо наследство в Европа.По брой и разнообразие на културно-исторически паметници пред нас са Италия и Гърция.Страната ни остава далеч назад по популярност от средиземноморските държави,въпреки че е земя на седем цивилизации-праисторическата,древно-гръцката,римската,древно-тракийската,византийската,българската и ислямската.България е богата на исторически съкровища,но бедна за тяхното опазване,реставриране и рекламиране.Повече от 40 000 са регистрираните недвижими паметници на културата в България,а в държавните и общински музеи се съхраняват повече от 5 млн. движими.

Пловдив е вторият по големина град в България и има хилядолетно съществуване.Разположен е в западната част на българската част от Тракия,на двата бряга на река Марица.Намира се на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина.Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета,поради което често е наричан "Градът под тепетата" или "Градът на седемте тепета". Писмените източници сочат 342 г.пр.Хр. като начало на историята му,но археологическите сведения говорят за наличието на значително по-древни корени в неговото развитие.

Едни от най-интересните забележителности и атракции открояват различните лица и страни на хилядолетния град,заслужено определян като културна столица на България.

Богатото културно-историческо наследство и артистичната атмосфера на Пловдив отдавна са го превърнали в атрактивна дестинация в туристическите маршрути.

Уникалното културно-историческо наследство на Пловдив обхваща три основни епохи-Античност,Средновековие и Възраждане.Всяка една от тях включва най-значимите туристически забележителности на града.

Обектът на курсовата работа е културно-историческото наследсвто на град Пловдив.

Предметът са историческите паметници, крепости, църкви, манастири и забележителности на град Пловдив.

Целта на курсовата работа е да се запознаем по-задълбочено с богатствата на Пловдив.

Задачи :

1. Да се събере информация за културно-историческото наследство на Пловдив.

2. Да се анализира събраната информация като се представят подробности за културно-историческите забележителности.

Изложение

I. АНТИЧНОСТ

1. Античен театър

Античният театър в град Пловдив е една от най-големите културно-исторически забележителности на този град,разположен в централната южна част на страната.Като втори по големина град,съвременен Пловдив е наследник на богата история,която започва да се пише по тези земи още от най-древни времена.Като най-голямо историческо наследство на града се явява именно Античният театър,който е най-голямото постижение в областта на реставрацията на паметници от античността в България.

Античният театър е част от стария град на Пловдив.Той е разположен на хълма Тримонциум.Това е името,което е носил днешния Пловдив в древността.Античният театър с неговата внушителна архитектура е разположен между двата хъма Джамбаз и Таксим в града.Построен по времето на имератор Марк Улпий Траян на мястото на храм на тракийската богиня Бендида,Античният театър е един от най-добре запазените театри в цял свят.Важно е да се отбележи,че Античният театър не е Амфитеатър.Тази грешка се допуска доста често,но истината е че амфитеатърът е различен вид постройка.

Античният театър в Пловдив е изграден в началото на 2-ри век през н.е.Сградата се отличава с забележителната си архитектура,великолепен дизайн и представителност.По трибуните можели да се настанят от 5 до 7 хил.зрители,които от всички краища имат великолепна видимост към сцената,която била щедро украсена с фризове,корнизи и статуи.Днес от амфитеатралния театрон са оцелели 20 от общо 28-те реда.В края на 4-ти век поради пожар или земетресение голяма част от театъра е била разрушена.

Благодарение на археологическите разкопки,които се провеждат през 1968-1979г. днес все още можем да се насладим на уникалната атмосфера в Античния театър.Той е включен в архитектурния резерват "Старинен Пловдив".

Античният театър има отлична акустика,която се дължи на специфичната му архитектура.И до днес той се използва за концерти и други обществени прояви.

Античният театър в Пловдив е част от създаденото през 1966г. движение "100 национални исторически обекта на България".
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културно-историческо наследство на град Пловдив 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.