Културно-историческо наследство на град Пловдив


Категория на документа: История6. Кръглата кула

Архитектурно-архeологическият комплекс Хисар капия - Кръгла кула е част от укрепленията на Трихълмието от ранновизантийската епоха,V-VI век.Тук се е намирала източната порта на специално укрепеното по това време Трихълмие.Турското име Хисар капия,използвано и днес,показва ролята на портата на това място прес Късното средновековие.

Фиг. 6. Кръглата кула

7. Хисар капия

Хисар капия е порта през старинните крепостни стени на Филипопол,която е сред днешните исторически наследства на град Пловдив.Сегашната капия датира от 11-13 век,но основите са от римско време.Тя е била сред 3-те известни днес входа към старинния град,по-точно към местността позната като Трихълмието.Открита е улица,водеща към портата с дължина 13,2 метра,имала е колонада и е била богато украсена с елементи в коринтски стил.От 2-те и страни са се намирали тротоари,широки по 2,6 метра.

Според различни източници от старинната порта днес са останали само основите,а сегашния си вид тя придобива между 11-13 или 12-14 век.В района на Хисар капия като масивни основи за построяването на днешните възрожденски къщи са били използвани запазените зидове на някогашните крепостни стени в последния период на османското владение на града.Долните етажи на околните възрожденски сгради представляват оцелелите през вековете градежи от крепостта.

Фиг. 7. Хисар капия

Цитат под линия 1,2,3

II. СРЕДНОВЕКОВИЕ

1. Часовниковата кула

Часовниковата кула се намира на един от хълмовете в Пловдив-Сахат тепе.Тя е една от най-старите кули в Европа,построена е в края на XVI-ти и началото на XVII век.Механизмът в нея е изработен от италиански майстор,а височината и достига до 17,5 м.

Първоначалната конструкция на Часовниковата кула е била дървена.След пожар,тя е изградена отново,вече с каменни блокчета.По оригинални чертежи,от български майстори е възстановен часовниковият механизъм,който работи и в наши дни.

Фиг. 8. Часовникова кула

2. Чифте баня

Чифте баня е стара турска баня в Пловдив построена през 1582 г. по заповед на султан Мурад.Нарича се чифте(двойка),защото има мъжко и женско отделение.Тя е деклариран паметник на културата от местно значение.Частично е реставрирана за Европейския месец на културата в Пловдив,когато са се провели различни културни мероприятия като изложби,симпозиуми и други.

Предвижда се сградата да се превърне в център за съвременно изкуство.

Фиг. 9. Чифте баня

3. Джамии

От съществуващите преди Освобождението 53 джамии днес като паметници на културата и действащи храмове на исляма са запазени две : Джумая джамия и Имарет джамия.

* Джумая джамия

Джумая джамия е мюсюлмански храм в Пловдив,построен по време на управлението на султан Мурад I (1369-1389).

Джамията се намира в центъра на Пловдив и е изградена скоро след завземането на града от османската армия през 1363-1364г.Сред населението на града сградата е позната като Джумаята.

Храмът с размери 40 на 30 метра се намира в центъра на днешната пешеходна зона,западно от стария град Пловдив.Фасадата на постройката е изградена в типичната за ранноосманската епоха техника,позната още като византийска зидария.

Важно е да се отбележи особеният план на джамията.За разлика от по-късните еднокуполни джамии на османската архитектура,Джумаята в Пловдив е от т.нар. многокуполни джамии-тоест с план,в който помещението за молитви е покрито от няколко купола,обикновено 9,носени от 4 колони в центъра на сградата.

Под купола в средата на Джумаята се намира шадраван,който служи не толкова за ритуалното измиване преди молитва,колкото да символизира задължителния за всяка джамия вътрешен двор.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Културно-историческо наследство на град Пловдив 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.