Начало на Френската революция от 1789 г.


Категория на документа: История


Начало на френската революция
от 1789 г.

Периоди
* Френската революция (1789 - 1799)
* I етап (1789 - 1792)
* Конституционната монархия във Франция
* II етап - управление на жирондинците (1792-1793)
* Първа република във Франция
* III етап - Якобинска диктатура (1793-1794)
* IV етап - термидорианците и Директорията (1794-1799)
* Период на консулство и империя (1799-1814)
* Франция в периода на Реставрацията (1815-1830)

Политическите движения на революцията
* Роялисти
* Демократи и конституционалисти (Мирабо, Лафайет)
* Умерени републиканци (жирондинци)
* Крайни републиканци (корделиери и якобинци, наречени в Конвента монтаняри - Марат, Дантон, Робеспиер)
* Бесните (ултрареволюционери - Ебер)

Причини
* Социално разделение, изградено на основата на привилегиите
* Финансова криза
* Кризата във Френския абсолютизъм
* Идеите на Просвещението
* Свикването на Генералните щати и неравноправието между съсловията при гласуване

Начало и първи етап на революцията (1789-1792)
* На 5 Май 1789 г. се откриват заседанията на Генералните щати, в които се гласувал по съсловия и по този начин хората от третото съсловие разполагат с един глас, докато тези от първото и второто - с два. Луи XVI оставя на депутатите правото сами да стигнат до споразумение за проблема с начина на гласуване, но след като не се стига до такова на 17 юни депутатите от третото съсловие се провъзгласяват за Национално събрание.
* На 20 юни в залата за игра на топка депутатите полагат клетва да не се разпускат, докато не бъде приета нова конституция.
* На 9 юли 1789 г. Националното събрание се обявява за Учредително събрание - висш представителен и законодателен орган на народа.
* Повод за недоволство е и отстраняването на Некер и още няколко министри от пост, след което Луи ХVI съсредоточава войски във Версай с цел да разпусне Учредителното събрание.

* В отговор на 14 юли 1789г. група парижани щурмуват и превземат Бастилията, с което се поставя началото на Революцията.

Конституционата монархия във Франция
* През 1791г. е приета новата конституция на Франция. В страната е установена конституционна монархия, в която властта произтича и принадлежи на народа.
* Законодаелното събрание се състои от народни представители, избрани за 2 години. Изпълнителната власт се упражнява от краля, а съдебната е поверена на избрани от нацията съдии.
* Променя се и административното устройство на страната като отделните райони получават по-голяма самостоятелност
* Населението се разделя на "активни" и "пасивни" граждани, като само първите имат избирателни права.
* Луи XVI не се примирява с ролята на конституционен монарх и тайно крои планове да се свърже с аристокрацията в емиграция. Така на 20 юни 1791 г. той прави опит за бягство от Франция с цел да организира военна интервенция и да възстанови абсолютизма.
* Предателството на краля води до възникване на републиканска опозиция, която открито се обявява за съдене на краля и премахване на монархията.

* Напрежението в страната нараства още повече, когата на 20 април 1792 г. Законодателното събрание обявява война на Австрия и Прусия под предлог, че защитава демократичните завоевания на революцията. Още в първите сражения френската армия търпи поражения.
* Организирано и под такта на "Марсилезата" населението на столицата се въоръжава и подготвя за свалянето на монархията.
* На 10 август 1792 г. хиляди парижани обграждат двореца Тюйлери и го превземат. Кралят търси закрила от Законодателното събрание. Въодушевени от победата, обаче, депутатите обявяват монархията за свалена и решават краля да бъде отведен в затвора.
* Новото правителсто е формирано от жирондинци.

Втори етап -
управление на жирондинцитеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Начало на Френската революция от 1789 г. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.