Освободителната война в Турция - начало на Кемалистката революция


Категория на документа: История


24.Освободителната война в Турция:

начало на Кемалистката революция

1.Последиците за Турция от участието и в Първата световна война

На 30 октомври 1918г. Турция подписва Мудроското примирие, което представлява едностранна капитулация пред Антантата. Настаняват се окупационни войски.

На 10 август 1920г. в Севър е подписан мирен договор между Антантата и султанското правителство. Проливите се предават на международна комисия, Източна Тракия и град Измир се дават на Гърция, турската армия се съкращава. Истанбул остава столица само при изпълнение на условията на договора.

Тези договорености предизвикват стихийна съпротива на турския народ. Създават се партизански отряди и милиционерски части за борба с окупаторите. Образуват се т.нар. "национални сили" благодарение на патриотичната гражданска и военна турска интелигенция.

2.Мустафа Кемал - организатор и ръководител на освободителната война на турския народ.

Мустафа Кемал се установява в Североизточен Анадол като инспектор на Трета армия. През юни 1919г. в Амася се провежда тайно събрание, на което се решава да се свика конгрес в Сивас. Това е първата стъпка към организирането на Освободителната война.

Под натиска на Мехмет VI Кемал подава оставката като инспектор, но командирите заявяват, че остават под негово командване.

През лятото на 1919г. се провежда конгрес в Ерзурум относно съдбата на източните области. Избира се Представителен комитет и се подготвя почвата за свикване на общонационален конгрес. Той се провежда през септември 1919г. в Сивас. Приета е програма за спасяване на страната от разделение и довеждане до успешен край на Освободителната война. Всички националноосвободителни сили се обединяват. Националните сили са признати от Антантата като реална политическа сила. Султанът сменя своя велик везир по предложение на Кемал. Постига се съгласие за съвместни действия между султанското правителство и Представителния комитет. Кемалистите печелят мнозинство на изборите за Истанбулски парламент и успяват да прокарат т.нар. национален обет.

Скоро след това обаче войски на Антантата окупират Истанбул, гръцки войски се прехвърлят в Анадола. Ферит паша е върнат като велик везир и подема борба срещу Националните сили.

3.Анкара - център на новата турска държава

Представителният комитет започва да действа като временно правителство. В Анкара се съсредоточават всички сили подкрепящи Освободителната война. Националните сили провеждат избори за Велико национално събрание на Турция.

През юни 1920г. Гърция преминава в настъпление и окупира егейската област и Източна Тракия с цел да ликвидира опасността в лицето на ВНСТ. Султанското правителство също предприема мерки и праща Халифатската армия към Анкара. Скоро след това е подписан и Севърският мирен договор. ВНСТ го отхвърля и създава редовна турска армия.

Кемал се обръща за помощ към Съветска Русия и я получава. През 1921г. се подписва договор за дружба и братство между Съветска Русия и Турция, което е първото дипломатическо признание на правителството на ВНСТ.

През 1921 и 1922г. стават най-големите сражения между турската и гръцката армия. Първите победи при местността Иньоню вдъхват увереност.

Антантата организира международна конференция през 1921г., на която султанското и анкарското правителство обединяват сили.

Гърците предприемат настъпление и принуждават турците да отстъпват към Анкара. Кемал става главнокомандващ и се провежда мащабна подготовка. От 23 август до 13 септември при р.Сакария се провежда най-голямото сражение между турци и гърци. На 9 септември турската армия преминава в решително настъпление и отхвърля гръцката армия на запад от р.Сакария, което ликвидира опасността за Анкара. Гърците преминават в отбрана, Антантата се изтегля от Анадола. Но цяла година отнема подготовката за решително настъпление. На 26 август 1922г. то започва и до 30 август гърците са разбити. На 9 септември се изтеглят с кораби от Измир.

Кемал се насочва към Истанбул и на 11 октомври 1922г. се подписва примирето в Муданя, което урежда въпроса за Източна Тракия, Истанбул и Проливите. Този дипломатически акт признава победата на турския народ в Освободителната война срещу държавите от Антантата.

4.Международното признание на новата турска държава - Лозанският мирен договор

На 1 ноември 1922г. Мустафа Кемал и ВНСТ ликвидират султаната. Пращат делегация на Лозанската конференция. На 23 юли 1923г. е подписан Лозанският мирен договор, който влиза в сила на 6 юни 1924г. Той определя границите на Турция, ликвидира капитулациите и включва конвенция за бежанците. Договърт е завършек на Освободителната война. Великите сили признават независимостта и суверенитета на новата турска държава, в границите признати в Националния обет.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Освободителната война в Турция - начало на Кемалистката революция 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.