Приносът на хан Тервел за укрепване на международния авторитет на българската държава


Категория на документа: История


 Приносът на хан Терве за укрепване на международния авторитет на българската държава

Какво е политическото състояние на българската държава при възкачването на хан Тервел на престола ?

След смъртта на хан Аспарух през 701 на престола идва неговия син Тервел .Според "Именник на българските ханове " Тервел управлява 21 години .Продължавайки делото на своя баща през 705 година подписва договор за помощ на детронирания Юстиниан II повторно да се възкачи на престола . В знак на благодарност византийския император му отстъпва областта Загоре и го удостоява с титлата кесар,която е втора по значимост след тази на императора.

Какви са последиците за България от намесата й във византийските междуособици?

През 711 година Юстиниан II отново е детрониран и търси помощ от хан Тервел ,но преди той да достигне Константинопол , император Юстиниан ІІ бил убит от своите противници.Тервел се възползва от това като системно навлиза в земите на Византия .

Как се развиват българо - византийските отношения при наследниците на Юстиниан II ?

Това води до подписване на нов договор от Теодосий ІІІ през 716 г . Условията на договора са : -Официално зачитане на границата между двете страни ,като областта Загоре остава на българска територия .

-Императорът се задължавал да изплаща ежегоден данък в скъпи копринени дрехи и червени кожи .

-Размяна на политически бегълци.

-И най -важната точка от договора - Уреждат се търговските отношения - стоките трябвало да са снабдени със специални печати, в противен случай се конфискували.

Това става и първия търговски договор в европейската средновековна история

Какъв е българският принос за преодоляването на арабската заплаха за Европа ?

През 717 година арабите обсаждат Константинопол и император Лъв III се обръща за помощ към хан Тервел ,тъй като Византийската империя била заплашена от гибел . Ханът се явил като голяма заплаха за арабите и през 718 нанася решителен удар срещу арабите и така спира тяхното навлизане в Европа .

Какви са заслугите на хан Тервел за укрепване на международния авторитет на България ?

Благодарение на добрите му дипломатически и военни отношения хан Тервел носи много облаги за България като териториалното разширение и търговския договор.С получаването на титлата кесар от хан Тервел България получава и признание от Византия .

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Приносът на хан Тервел за укрепване на международния авторитет на българската държава 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.