Проекти за федериране в източна Европа. Усилията на Белград за "Югославския и косовския проблем"


Категория на документа: История


Проекти за федериране в източна Европа. Усилията на Белград за "Югославския и косовския проблем"
Родоначалника на тази идея е Ригас Велестинлис. С освобождението на Югославия се реализира второто издание на тази държава трасформирала се от кралство на Сърбия, Хърватия и Словения през кралство Югославия в Федеративна Народна република Югославия(словения,хърватия,сърбия,черна гора,макединия). Критериите за създаване са най-разлияни.Що се отнася до Македония ,тя е частична реализиция на лансираната през 20-те г от комунистите идея за съществуването на македонска, тракииска и доброжанска нация. Обявява се вардарска македония за република Макединия и се прокламира че по цялата територия живее македонска нация. Под благовидния предлог да се намери най-после решение на македонския въпрос които в продължение на десетилетия противопоставя балканските народи югославяните предлагат тои да се реши посредством обединяването на 3-те части на македения в единна република в рамките на Югославия, а самата югославия с тенденцията да прерастне в бъдеще в южнославянска и балканска федерация.
Предлага се на българското правителство от 44 до ликвидирането на отечествения фронт до 48 в Б-я оправлява коалиция. Влизат БРП(К),БРСДП,БЗНС и ЗВЕНО в последствие и радикалната партия.Предлага Югославия да се създаде федерация между Б-я и Югославия. В пиринска македония живеят македонци каквито живеят и в вардарска. Благоеградско ще се откъсне от Б-я и ще се присъедини към македония. С-я ще върне на б-я западните покраинини.Различните автори изтъкват различни мотиви зада аргоментират съгласието на българското правителство да престъпи към този антинационален акт.Българското приема че населението в Македония не е българско а (македонци).Б-я не приема формулата на обединяването. Предложението на б-я обединението да стане на еднакви начала,което юридически език се нарича комфедерация.В рамките на тези преговори б-я приема предложението на Ю-я преди още да се реши формулата на обединението да се предостави културна афтономия на македонците в благоевградско и да си осигори свободния достъп на македонска книжнина и македонски учители.Преброяване през 46 повреме на което местните хора са насилвани да се впишат като македонци. Резултатите тегнатт и до ден днешен над Б-я.Когато през 1948 настъпва разлива между Тито и Сталин се появява проблема за федерацията, още повече към 47 сталин гледа с подозрение на тези проекти смятаики че така може да се създаде конкорентен център на Москва. Разливите между тях слага краи на това.
Повреме на 2 св.в. се създава комунистическа антиф. Съпротива основно албанска която след прогонването на немците настоява косово да се присъедини към албания.Настояват на косовите албанци да се предостави косово към албания.По това време албания е почти овладяна от югославия.Отправят предложение и към Албания да се присъединят към Югославия. Ние ще ви дадем Косово при услови че станета Югославска република.Последвалото поведение на албанците говори че те са с нежелание за тези преговори, спасение е конфликта Сталин-Тито с което се слага краи за бъдещата федерация. От самия конфликт страдат пак българите.Славяните в албания се считат за български агенти и им се сменят имената насилствено.1949 г. Настъпват много важни и същ. Промени на Бълканите. Тези промени не са следствие от разлива тито сталин, а предизвиква този разлив.Поставят на преден план въпросът за полицентризма и моноцентризма в източния блок,т.е. водят до неговата постепенна ерозия. Малко по късно същия процес ще започне в гр.-турските отношения процес на конфронтация които ще доведе до дестабилизацията на НАТО на Балканите.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Проекти за федериране в източна Европа. Усилията на Белград за "Югославския и косовския проблем" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.