Пророчествата на толтеките


Категория на документа: История


Когато казваме на някой "Имам нужда от теб", това не е любов. Това е желание за притежание. Ако изпитваме ревност и искаме да контролираме другия, това не е истинска любов. Собственическата любов е като всяка друга нужда на човешкото тяло. Представете си, че не ядете цяла седмица. Ще се чувствате така, сякаш умирате от глад. И ако някой ви даде малко хляб, ще почувствате: "Имам нужда от този хляб. Обичам този хляб." Влюбването е нещо подобно.

Когато сме били четиригодишни, емоциналното ни тяло е било изградено от любовта, която сме улавяли. После са дошли опитомяването и страхът. Страхът е изместил любовта. Всеки път, щом сме започвали да изразяваме любовта си, нещо в нас я е потискало. Чувствали сме се наранени и сме се изплашили да обичаме. Запазили сме любовта си само за няколко души. На всички останали казваме "Обичам те, АКО..." Това значи "Ще те обичам, ако ми позволиш да те контролирам." Тази любов поражда силна зависимост, тя е точно като наркотика.

Любов

Във взаимоотношенията между двама души единият често има повече нужда от любов от другия и това дава на другия власт. Подобна е връзката между наркотично зависимия и дилъра. Партньорът, който дава любов, е в позиция да контролира и манипулирадругия посредством страха.

Разбитото сърце е като наркоман, който не може да си набави дрога. Емоциите в двата случая са еднакви. Много често хората се страхуват да обичат, защото знаят, че за малкото удоволствие ще платят висока цена.

През последните петдесет години брачните отношения са претърпели такива промени, че днес бракът е почти унищожен. Тези промени трябваше да се случат като част от процеса на пречистване и освобождаване на всички емоции и страхове, които съпътстват личните взаимоотношения. Бракът ще се възроди без нуждата да се контролира другия. Той ще се основава на уважението. Жената ще има правото да е сто процента себе си. Мъжът ще има правото да е сто процента себе си.

Когато взаимно уважаваме сънищата си, няма конфликт. Когато не се боим да обичаме, когато не определяме условия за любовта си, всичко се променя. Днес има недостатъчно уважение. В мига, в който ти кажа какво да правиш, това означава, че не те уважавам. Чувството на съжаление към някого показва липса на уважение. Съжалението не е състрадание. Съжалението към някого събужда твоето собствено самосъжаление. Ако аз те съжалявам, това означава, че според мен ти не си достатъчно силен или интелигентен, за да се справиш. Ако ти изпитваш съжаление към мен, ти не ме уважаваш или не смяташ, че съм достатъчно силен или интелигентен, за да се справя. Състраданието означава да видиш, че някой е паднал, да му помогнеш да стане, а после да кажеш - да, той може да се справи.

Дори и да виждаме хора в най-окаяно положение, няма защо да ги съжаляваме. Трябва просто да присъстваме и да ги обичаме. Можем да им помогнем със своето състрадание. Човек винаги може да избере нов сън.

Хората ще съживят своето чувство на отговорност. От векове се опитваме да избягваме отговорността, но каквото и да направим, се поражда реакция. Не можем да избегнем "закона за причината и следствието". Не е нужно да поемаме отговорност за чуждите грешки. Можем да помогнем и да дадем любов, но не трябва да поемаме отговорност за другите, загдото това насърчава илюзията им, че избягват отговорността. Това се отнася дори за нашите деца, съпруг или съпруга, родители, приятели. Ако поемаме техните отговорности, това ги прави слаби.

Единствената ни отговорност в този живот е да правим себе си щастливи. За това не ни трябват знания, защото всичко необходимо вече го имаме. Любовта на другите може да пробуди нашата любов, но само нашата собствена любов може да ни направи щастливи. Тази любов е нашата истина. Тя е нашата свобода. Тази любов ще трансформира стария сън в новия сън за рай на Земята.

Най-добрият начин да се възползваме от промяната, която вече действа, е да спрем да й се противопоставяме. Ние не сме тук за удоволствие на другите. Тук сме, за да радваме себе си. Когато обединим своето намерение с любовта, можем да правим каквото поискаме. Няма съмнение, че всеки от нас ще стане човекът, който е трябвало да стане. Всеки от нас.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пророчествата на толтеките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.