Раждането на фашизма


Категория на документа: История


Раждането на фашизма

Рождената дата на световния фашизъм е 23 март 1919г. Тогава Бенито Мусолини създава движение с името "Фашо ди комбатименто". С появата на фаши в големите северно-италиански градове постепенно се изковават и новите думи в италианския език: фашист и фашизъм. Мусолини е отчел промените, внесени в живота на човечеството от Първата световна война, и е извлякъл ценни уроци от своето социалистическо минало. От социалдемократическото движение Мусолини ползва елементи, които включва в социалната част от програмата си, динамизма на пропагандата, дисциплината на организацията. Възхищава се от Бланки - теоретик на решителния удар, организиран от шепа смелчаци, и от още един французин - Жорж Сорел, теоретик на анархосиндикализма, на щурма на властта от профсъюзите чрез обща политическа стачка. По време на Световната война Мусолини оценява и силата на въздействието върху масите на националистическите лозунги.

Съединявайки социалистически и ноционалистически искания, той създава едно ново движение, което обаче има за държавен модел Съветска Русия. В първата програма на фашисткото двежение, приета на 23 март, преобладават искания, под които би се подписал всеки социалист: избирателни права за навършилите 18 години мъже и жени, 8-часов работен ден, заплащане на труда, прогресивноподоходен данък.

В приетата през 1921г нова програма, когато движението се преименува в Национална фашистка партия (НФП), преобладават националистическите елементи и идеята за силна фашистка държава. Фашизмът се стреми да увлече последователи от най-различни слоеве, но с по-ниска политическа култура, главно от дребната буржоазия, бивши военни, хора обезверени, отчаяни, без сигурно място в живота. Мусолини противопоставя националната идея на идеята на класова борба и интернационална солидарност на експлоатираните, издигайки мита за нацията и държавата. Фашистите щели да възстановят миналото величие на Италия, като Мусолини се смята за наследник на Цезар. Тогавашният френски социалист Пол Бонкур пуска язвителна стрела, наричайки Мусолини "карнавалният Цезар". Не случайно е изведена формулата: национализъм + социализъм = фашизъм. Но от национализма фашизмът взема шовинизма, а от социализма - идеи за спечелването на доверие сред най-ниските етажи на социалната пирамида на обществото.

Според Мусолини фашизмът е нова политическа система, която иска да успокои озлобените от класова омраза духове, да строи, а не да разрушава, да наложи строга дисциплина, да подчини личните интереси за благото на народа и величието на родината. Като разбудел спящата национална съвест, фашизмът щял да спаси страната от болшевизма и анархията. За да спечели симпатиите на имуществените слоеве Мусолини подсилва фашистката пропаганда със силна доза антиболшевизъм. Противопоставянето на болшевизма и обвинението срещу социалистите, че са чужди на здравото национално тяло агенти, е любима тема от репертоара на Мусолини. Срещу капитализма и болшевизма той издига трето знаме - фашизма, и обяснява: "От остатъците на либералните, социалистическите, демократичните течения фашизмът извлича онези елементи, които още имат жизнена стойност. "

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Раждането на фашизма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.