Розопроизводство


Категория на документа: История


20
Яъканлий
40
Енина
50
Селци
2
Поповци
30
Жерговец
15
Ръжена
15
Розово
15
Казалаждере
25
Кашлата
10
Павел баня
38
Александрово
30
Търничене
12
Юренлий
8
Бичерлий
6
Скеречево
2
Хасът
8
Емишлери
5
Тулово
13
Долно Софилари
3
Лаханлий
50
Освен розовото масло при варенето се получава и друг краен продукт - розовата вода. За получаването на 1 килограм розова вода е необходим 1 килограм розов цвят. Произведената розова вода се изнася за Турция, Франция, Англия, Русия и др.

Що се отнася за продажбата и износа на розово масло, то става чрез посредници. Розопроизводителят продава готовото розово масло на посредници или т.нар. комисионери, които са към различни търговски къщи. Такива търговски къщи са "Петко Орозов", "Христо Христов", "Кънчо Шипков" и др.

Обикновено първото количество дадено на розотърговската къща е за погасяване на заеми, които за взети от розопроизводителя през зимния период. Тогава цената на даденото розово масло е много ниска, а лихвите доста високи, което в ущърб на производителя. Освен чрез високите лихви розотърговците манипулират производителя като диктуват изкупните цени чрез измама. Например пускат лъжливи слухове, че пазарите в Европа и Америка са затрупани с розово масло, или след започването на периода за продажба и износ на маслото комисионерите обикалят само в накои села, за да предизвикат розопроизводителите сами да отидат при тях и търговците да определят ниска цена на закупуване. Розотърговските къщи се споразумяват за цената на един мускал розово масло, както и си разпределят селата в региона, за да могат да поддържат ниска изкупната цена за един мускал.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Розопроизводство 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.