Туристически маршрут по праистория


Категория на документа: История


Софийски Университет "Св. Климент Охридски"
Геолого-географски факултет

КУРСОВА РАБОТА
по дисциплината
Праисторическа култура по българските земи
на тема:

Маршрут: София - Стара Загора - селищна могила Караново - Хасково - долмен Хлябово - кромлех Долни Главанак - Перперикон - Татул - София

Обиколката на маршрута ще отнеме два дни, с една нощувка в гр.Хасково. Дължината на маршрута в двете посоки е около 850км. Предвижда се посещение на 11 обекта с културно - историческо значение.

Ден 1: Нашият маршрут е с изходна точка гр.София, площада пред "Александър Невски". Тръгване в 7:30ч.. Целевата група са студенти. Това определя възможността да се посетят множеството обекти за кратко време. Фокусът на маршрута е в гр.Стара Загора и околностите, тъй като територията е изключително богата на находки, датирани от праисторическо време.

Пристигане в гр.Стара Загора около 9:30ч.. Първа спирка е Регионалния исторически музей. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда. Там на 3 март 2009 г. е открита постоянна експозиция, разказваща за историческото минало на Стара Загора от VІ хил. пр. Хр. до възстановяването й през 1879 г.. Тук е обособена зала "Праистория". Следва кратка беседа:

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През септември 2007 музеят се премества в нова сграда. През март 2009 новата сграда на музея бе официално открита за посетители.
Старозагорският музей поддържа и обслужва редица самостоятелни обекти в града:
* "Неолитни жилища" (VI хил. пр. Хр.),
* "Античен форумен комплекс II-IV в.",
* "Късноантичен жилищен дом с мозайка, IV в.",
* "Късноантична обществена сграда с мозайки, IV-VI в." в Пощенската палата,
* "Хилендарски метох",
* Къща-музей "Градски бит XIX в." и др.
В комплекса се съхраняват над 100 000 оригинални експонати от различни епохи. Изключителни по своята стойност са повечето сбирки: праисторическата, етнографската и нумизматичната, колекцията от тракийски колесници, от античен бронз, антично стъкло, реликви, свързани с историята на българския народ от Възраждането до наши дни. Уникални са експонатите костен идол и мраморна антропоморфна фигурка (V хил.пр.Хр.), шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей от античната епоха, каменна плоча на лъвица с лъвче от XI в., препис на Паисиевата "История славянобългарска" и др.
През годините музеят ръководи и участва в десетки археологически експедиции, от които с особена значимост са разкопките на:
* Азмашката селищна могила (първата цялостно проучена селищна могила на Балканския полуостров),
* праисторическите медни рудници в местността "Мечи кладенец" край Стара Загора (българо-руска експедиция),
* многослойния исторически обект в местността "Чаталка",
* десетки обекти в археологическия резерват "Августа Траяна-Верея-Боруй",
* късноантичната пътна станция "Карасура" край с. Рупките, Чирпанско (българо-германска експедиция),
* много надгробни могили и др.

През 1960 г. е създаден отдел "Праистория" .Първите археологически разкопки на праисторически обект са проведени на селищната могила при с. Св. Кирилово през 1911 г. Интензивните археологически проучвания на праисторически обекти започват след Втората световна война във връзката интензивното строителство на индустриални предприятия и изграждане на новата инфраструктура на Старозагорска област. През 1961-63 г се провеждат археологически разкопки на Азмашката селищна могила - това е първото цялостно проучено праисторическо поселение в Европа. Открити са над 10000 находки, които дават важни сведения за културата и бита на древното земеделско население по нашите земи.
Следват спасителни проучвания на Берекетската селищна могила, селищната могила при язовир "Чаталка", Старозагорските минерални бани, Калояновец и други археологически обекти.

Най-значими експонати от фонда са:
* Мраморна антропоморфна фигурка от ранния неолит, края на VII, нач. на
VI хил. пр. Хр.
* Керамична глава на антропоморфна фигурка от селищната могила при я.Чаталка, ранен халколит, V хил. пр. Хр.
* Антропоморфен съд с изображение на две човешки тела - мъжко и женско, от селищна могила при старозагорски минерални бани, късен халколит,
V хил. пр. Хр.
* Керамичен модел на храм, селищна могила при старозагорски минерални бани, късен халколит, V хил. пр. Хр.

Свободно време за разглеждане и на другите зали на музея: Античност; Средновековие;
Нумизматика; Етнография;България XV-XIX век; Нова история и Най-нова история.

1 час за разглеждане.Излизане от музея и отправяне към Античния форум "Аугуста Траяна", 15-20 минути.

Форумът на античния римски град Августа Траяна е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата в града. Форумът се е намирал в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града и важно място за обсъждане на общоградските проблеми. Античния форумен комплекс включва: западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени на античния и средновековен град, крайградския ров, площадно пространство с постамент за императорска конна статуя, амфитеатрален аудиториум, трасето на decumanus maximus (една от главните улици на античния град с посока изток-запад) и южната фасада на градските терми. Площадът е полукръгъл със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки.В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка. На запад комплекса е ограничен от крепостните стени на града: вътрешна построена в кр. на II век (възстановена и удебелена през IV век) и външна, строена в кр. на V нач на VI в. Западната порта е широка 4.20 и има три врати - две катаракти и една двукрила. Днес при античния форум е изградена трибуна за зрители и форумът е се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Туристически маршрут по праистория 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.