Управление на цар Петър Първи


Категория на документа: История


Управлението на цар Петър и падането на Първото българско царство под византийско робство.
Още приживе,повреме на царуването на Симеон Велики,царят определя за наследник на престола третия си син Петър.Наследниците на самопровъзгасилия се за цар Симеон са Михаил(по името на княз Борис I Михаил),Иван,Петър и две дъщери.Първородният Симеонов син е замонашен от баща си.
Тъй като Петър е нeпълнолетен при възкачването си на престола,негов регент е кавхан Георги Сурсувул.С възкачването на трона цар Петър е поствен пред избор за бъдещето на България,породен от разделението на болярското съсловие - от една страна част от болярите искат да продължат военните атаки срещу Византия,а от друга -болярството иска да се прекрати незабавно с войните,защото макар и победители,българските войнски и самият народ са изтощени и понесли хиляди лишения.На същото мнение е и Иван,които дори прави опит за убийство на цар Петър през 928 г.
В края на 927 година цар Петър и Георги Сурсувул навлизат в пограничните области между България и Византия и нападат няколко селища.От предните години подобно действие предполагало реакцията на Византия да бъде незабавно нападение на Бълагрия,но византийската империя,изтощена от войните и загубите повремето на цар Симеон,решава да предложи мирен договор и да избегне по-нататъчни нападения и евнтуален погром.Също така Византия водела битка с арабите и също както при хан Тервел,така и сега,империята желаела да средоточи всичките си сили над противника си и да избегне втори конфликт със северната си съседка.Мирният договор бил скрепен под формата на династичен брак между внучката на винатийския имератор Роман Лакапин Мария и цар Петър.Бракосъчетанието се извършило на 8 октомври 927 г. в църквата "Св.Богородица при Пиги",а Мария приема името Ирина.Според клаузите на мирния договор : Византия е задължена да изплаща ежегоден данък на Бълагрия;царската титла на Петър е призната от Византия,за което се борел още самопризналият се за цар Симеон;договорът имал традиционно времетраене от 30 години,което го прави вторият по ред в българската история след този на хан Омуртаг;рангът на българската църква от ариепископия се издига в патриаршия с пръв партиарх Монтий;размениени са политически бегълци;уточнени са граничните територии между империята и българското царство;Византия и Бълагрия скрепват съюзничество срещу нападения.Сключванто на това прмирие показва,че цар Петър продължава делото за възход на Бълария,подето от баща му княз Симон.
Михаил,първородният Симеонов син,също като брат си Иван,први заговор срещу царя през 930 г. ,за което е поущрен от Византия и застанал на нейна страна.
През 924 г. цар Симеон напада Сърбия и я присъединява към българското царство,а сръбският княз Чеслав е пленен в столицата Преслав.През 931 г. с помощта на Византия,княз Чеслав успява да избяга и да си върне княжество Сърбия.С това си действие Византия нарушава договора,сключен 4 години по-рано с България.
През 934 г. унагрците нападат Константинопол и минавайки през бълагските земи,те биват оплячкосани.Византия,която по договор е съюзник на България,не й помага,а сключва петгодишен мирен пакт с Унгария за ненападение,в замяна на заплащане на данък,както от Византия,така и от Бълагрия(неин съюзник).
През 943 г. Киевска Русия се готви за нападение над Византия,което империята отново избягва чрез сключване на споразумение,според което русите могат да оплячкосат българските земи.Защитник на Св.Добруджа е жупан Димитър.
През 967 г. цар Петър,угорчен от множестовто предателства от Византия,желае да се оттегли от съюза като изпраща пратеници,пргонени жестоко от византийската столица.Това предизвиква Византия да предприеме действия срещу България.Император Никирор II Фока склучва съюз с киевския княз Светослав.Целата е двустанно нападение над Бълагрия- от юг -Византия,от север - Киевска Русия.Първото нападение е през 968 г. От Киевска Русия,което е провалено,защото се налага Киев да бъде защитен,нападнат от печенегите(също както през 807 г. Никифор I Геник се оттегля нападението си от България).През 969 г. е организиран втори поход срещу Бълагия.Това нападение повлиява на цар Петър и той абдикира.Замонашва се в манастир също като дядо си Борис I Михаил.
През 969 година на престола се възкачва първородният син на Петър Борис II.Бълагрия бива нападната едновременно от русите и византийците,с което много територии биват оплячкосани и превзети.Борис II успява да сключи българо-руски съюз през 970 година,който разгневява Визннтия.На 4-5 април 970 година войнските на император Йоан Цимисхи нападат и превземат Велики Преслав.Името на столицата е променено на Йоанопол,в чест на императора.Царското семейство на Борис II,заедно с брат му Роман,е пленено и отведено в Константинопол.(Не може да съществува държава без управник!!!!)

Междувременно Северозападна и Югозападна Бълагрия бива защитавана от синовете на комит Никола:Давид,защитаващ Преспа;Моисей-Струмица;Арон-Средец и Самуил-Видин,който по-късно поема и Средец,защото убива брат си.
През 976 година плененият цар Борис II и брат му Роман бягат от Константинопол,маскирани като византийци.На българската граница цар Борис II не бива разпознат от стражата и е убит.Успял да сигне до Видин, Роман "дава" полагащата му се власт на Самуил.
През 986 година император Василий II обсажда Средец за 20 дни,след което се изтегля с войските си.На път към Византия войските са обсадени в местността Троянови врата при Ихтиманския проход на 17 август 986 година.Същата тактика предприема и предшественикът на Самуил - хан Крум.
През 996 година се състой сражението при река Спархей,където българите са поразени,а Роман пленен отново от византийците.Година по-късно,през 997,Роман умира,а Самуил е провъзгласен за цар.Столицата се мести от Велики Преслав в Охрид,защото Преслав се смята за опетнен от император Цимисхи(тъй както се мести столицата от Плиска във Велики Преслав).Царската титла на Самуил е призната от Римската църква.
Следва кратък подем на Бълагрия,характеризиращ се със следните събития:998 година е преприет поход срещу Сърбия и е пленен князът й Иван Владимир,с когото е скючено примирие чрез династичен брак между княза и първородната дъщеря на цар Самуил Теодора Косара.Сключен е и мир с Унагрия,отново чрез династичен брак между сина на Самуил Гавраил Радомир и дъщерята на унгарския крал.
В периода 1000-1005 година Византия започва експанзия срещу България.Превзет е Средец,славещ се със защитата на войводата Кракра Пернишки.
На 14 юли 1014 година при село Ключ,Петричко,българите са разгромени.Жестокостта на император Василий II му донася прозвището Българоубиец.По негова заповед на всеки стотина войници е оставено по едно око,а останалите са ослепени.Общият брой войници е 14 000.Заврърнали се в Охрид,Самуил вижда поразяващата картина и на 6 октомври 1014 година умира.
Наследникът му Гавраил Радомир става български цар,но за кратко,защото е убит от братовчед си Иван Владислав,син на Арон,като отмъщение за смъртта на баща си.
През 1015 година е превзета и столицата Охрид,царското семейство се мести в Битоля.1018 година цар Иван Владислав е убит,а България пленена от Византия.
Заключение:
Възходът на България повремето на княз Борис Михаил и княз/цар Симеон е продължен от успехите на цар Петър,който успява да получи международно признане на титлата си.Сключването на съюз с Византия обаче води до постепенното "погубване" на Бълагрия.При цар Самуил,поел короната нежелана от Роман,има известен възход,но твърде кратък.Битката при Ключ е символ на пълният погром на България.След това събитие цар Иван Владислав е напълно безсилен да запази короната и териториите на поробена България.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Управление на цар Петър Първи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.