Войната на гьозите


Категория на документа: История


Войната на гьозите
В края на 15 век Нидерландия става владение на Хабсбургите и впоследствие преминава към Испания. През 16 век Нидерландия се състои от 17 отделни провинции, ползващи се със самоуправление. От средата на 16 век се засилва ролята на протестантството и особено на Калвинизма. Северните провинции на Нидерландия са протестантски, а южните - католически.
След епохата на Великите географски открития, Нидерландите се развиват бързо и областта става една от най - богатите в Европа. В нея има над 200 града със собствено самоуправление и привилегии. Основното богатство идва от текстилната промишленост, корабостроенето и колониалната търговия. Най - големите търговски центрове са Антверпен, Ротердам и Амстердам. През тези градове преминава 50% от европейската търговия. Нидерландският търговски флот става най - големият в Европа. Богатството на Нидерландия е толкова голямо, че тя внася в испанската хазна 7 пъти повече данъци от стойността на среброто, добивано в американските колонии на Испания. Испанската икономика до такава степен била зависима от промишлеността на Нидерландия, че дори когато воюват срещу нидерландците, испанците пак се снабдяват със стоки от Нидерландия. Но въпреки тази голяма зависимост, испанският крал Фелипе II започва да ограничава свободите на нидерландците. Той въвежда инквизицията в Нидерландия и засилва преследванията срещу протестантите. През 1565 част от нидерландските благородници подават петиция (подписка), с която искат оттеглянето на испанските войски и прекратяване на действията на инквизицията. Молбата им е отхвърлена, а нидерландците презрително са наречени "гьози" -тоест просяци. Това обидно име се превърнало в прозвище за решените да извоюват свободата си нидерландци. Започва войната на "гьозите".
Фелипе II ликвидира самоуправлението на провинциите и градовете, а през 1567 в страната е изпратен херцог Алба, за да унищожи всички бунтовници и протестанти, заради което е наречен "Кървавия херцог". През 1568 всички жители на Нидерландия са обявени за предатели и еретици и са осъдени на смърт. Жестокостта на Алба достига такива размери, че Фелипе II е принуден да го отзове от Нидерландия и на негово място да изпрати племенника си Александър Фарнезе. Той успява да привлече на своя страна южните провинции, в които живеят католици, като признава техните привилегии. В отговор на това през 1579г. под ръководството на Вилхелм Орански, седем от северните провинции се обединяват в Утрехтски съюз, който през 1581г. обявява своята независимост от испанската корона.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Войната на гьозите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.