Вътрешната и външна търговия на България през VII - XI в.


Категория на документа: История


Отношенията между Киев и Константинопол обаче не са чисто търговски и византийски земи (включително и столицата "Миклагард") често са обект на нападения от страна на варягите и славяните през 860, 866, 904 (на руски пирати), 907 , 969-971, 1043 . Всичките те не са успешни, но повечето от тях водят до сключване на изгодни договори. След като през XI век викингската експанзия стихва, намаляват и отношенията между двете страни. Изглежда, че с Харолд Хардрада викингската епоха свърша и на Запад, и на Изток.

Славянските търговци от Киев преминават и през Българските земи на път за Константинопол. Вероятно те са и влизали в контакти с местното население и е ставала размяна на храна и подслон срещу някои стоки. Размяната почти сигурно е била натурална, тъй като нито България, нито Киевска Рус използват монети по това време.

Търговията по времето на Първото българско царство се развива, макар и може би не толкова, колкото други сфери на стопанския живот. И макар тя да няма много място в летописите, тя е съществена на средновековната ни държава. С падането на България под византийска власт обаче, всичко това се променя коренно и икономиката на България става част от икономиката на Византия.

Използвана литература:

* Николай Тодоров и др. - "Стопанска история на България 681-1981", 1981г.
* Живодар Иванов Душков - "Стопанска история на България", 2002г.
* Златоживка Здравкова - "История на България", 2001г.
* http://en.wikipedia.org/wiki/Varangians#Byzantine_Empire

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Вътрешната и външна търговия на България през VII - XI в. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.